Słowenia oferuje kuchnię dość odmienną od tej obecnej w innych krajach byłej Jugosławii, takich jak Serbia czy Chorwacji. W znacznym stopniu wpłynął na to kontekst historyczny. Słowenia w przeciwieństwie do pozostałych krajów nie znajdowała się pod okupacją osmańską. Już od XIV wieku przeszła za to pod władanie Habsburgów, którzy odcisnęli silne piętno na całym kraju, odseparowanym od reszty południowych Słowian. Widać to w kuchni nie tylko na przykładzie takich dań jak Dunajski Zrezek, czyli tutejsza odmiana sznycla, ale także dużo głębiej zakorzenionych w społeczeństwie takich jak Ričet.
Przepisy
Przystawki i zakąski
- Belokranjska povitica (Ciasto zawijane z serem)
- Funšterc (Słoweński omlet)
- Matevž (Puree z fasoli i ziemniaków)
- Ričet (Eintopf z pęczakiem)
- Štruklji (Ciasto nadziewane serem)
- Žganci (Kaszka kukurydziana)
- Žlikrofi (Pierogi z ziemniakami)
Zupy
- Ajmoht / Obara (Słoweńska zupa gulaszowa)
- Prežganka (Zupa z zasmażki z kminkiem)
Mięso i Drób
- Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)
- Dunajski Zrezek (Sznycel panierowany)
Smaki
Produkty zbożowe i oleje
- Belokranjska Povitica (ciasto nadziewane serem)
- Pisan Kruh (pieczywo)
- Prekrumska Gibanica (ciasto)
- Mlinci (placki)
Wędliny
Mięso
- Mavželj (podroby wieprzowe)