Češnjovka


Jak można się domyślać z samej nazwy Češnjovka, cechą charakterystyczną tej bałkańskiej kiełbasy jest duża zawartość czosnku. To produkt regionalny charakterystyczny dla doliny rzeki Sawa, zwanej Posaviną, która ciągnie się przez wszystkie duże kraje byłej Jugosławii: od Słowenii, przez Chorwację, Bośnię, aż do Serbii, gdzie Sawa w stołecznym Belgradzie łączy się z Dunajem (w Chorwacji np. jest charakterystyczna dla regionu Banovina).
Češnjovką przygotowuje się dość prosto. Istotna jest jakość użytych składników. Wieprzowina pochodząca z szynki i łopatki jest grubo mielona i doprawiana solą oraz czosnkiem (intensywność doprawienia jest bardzo różny i zależy od producenta). Po zapeklowaniu, Češnjovka jest wędzona na zimno w dymie z buku i grabu, po czym się ją sezonuje.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych