Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kantakari / Bakłażan Żółty | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kantakari / Bakłażan Żółty


Kantakari (łac. Solanum Xanthocarpum) to wywodząca się z Indii roślina z rodziny psiankowatych (podobnie jak pomidory czy bakłażany). Jadalne są nie tylko owoce podobne nieco do pomidora (najpierw są marmurkowo-zielone, a później robią się żółte), ale także liście, kłącza i korzenie – w Indiach uznawane są za lecznicze i wykorzystywane m.in. w Ajurwedzie. Popularne są także w Tajlandii gdzie używa się nazwy Ma Keua Keun.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych