Basilicata

Veneto

Basilicata która jak w kleszczach tkwi pomiędzy Kampanią, a Apulią (z którą w starożytności razem tworzyła  krainę zwaną Lucania) to jeden z najmniejszych rejonów Włoch – mieszka tu nie więcej ludzi niż w Poznaniu. Stąd Basilicata nie wykształciła własnej unikalnej kuchni. Jej tradycje kulinarne wpisują się raczej w to co oferują sąsiedzi i całe południe Włoch przez wieki zintegrowane w ramach Królestwa Włoch. W górzystej krainie brak dużych miast, wypasa się za to sporo owiec – dlatego na stołach nie brak serów owczych i jagnięciny. Basilicata nie jest zresztą całkowitym outsiderem kulinarnym. To właśnie stąd wywodzi się słynny ser  Provolone i nie mniej znana kiełbasa Lucanica, które podbiły bogate, północne Włochy.

Przepisy


Polenta

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)

Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny