Pasta con Peperoni Cruschi czyli w lokalnym tłumaczeniu makaron z chrupiącymi papryczkami to danie wywodzące się z Basilicaty i mocno osadzonej tutaj tzw. Kuchni Lukańskiej. To bardzo odległa tradycja kulinarna związana ze starożytnym ludem Lukanów żyjącym na południu Włoch, który papryki rzecz jasna jeszcze nie znał. A chodzi tu o wyjątkową miejscową odmianę Peperone Crusco od której nazwę wzięła potrawa. Nazywa się ją chrupiącą, bo po wysuszeniu obsmaża się ją w oliwie przez co nabiera dodatkowej kruchości.
To typowe danie kuchni ubogich, gdzie nie występuje nawet odrobina mięsa. Za to mnóstwo aromatów, które oferują miejscowe składniki. Pasta con Peperoni Cruschi jest przy tym daniem, do którego nie przypisuje się konkretnego rodzaju makaronu. Najczęściej stosuje się popularne na południu Strascinati , Ferretti czy Cavatelli. Równie dobrze może to być jednak Orecchiette – jak w przepisie powyżej – a wiele osób robi je też z podłużnymi pastami takimi jak Maccheroni, a nawet Spaghetti. Danie to kojarzy się zresztą z słynnym na całym świecie Aglio Olio e Peperoncino, wywodzącym się z niedalekiej Abruzji, gdzie długie nitki wydają się dodatkiem nieodzownym.
Składniki:
– 250 gr makaronu wedle uznania
– 6 papryczek Peperone Crusco bez ogonków, gniazd nasiennych i pestek
– 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
– 2 ząbki czosnku posiekane i jeden w całości
– około 15 pomidorków koktajlowych, przeciętych na pół
– 2 kromki czerstwego chleba pokrojone w drobną kostkę
– tarty ser Cacioricotta lub Pecorino do posypania
Przygotowanie:
-
- Na niedużej patelni rozgrzać 1/3 oliwy i przez pół minut obsmażyć w niej ząbek czosnku zachowany w całości (tak aby oliwa złapała aromat)
- Z patelni zdjąć czosnek i na gorącej oliwie ułożyć suszone papryki. Obsmażyć je z obu stron aż nieco się uprażą, a skóra zrobi się blada (może to robić partiami)
- Zdjąć papryczki i odstawić aby nieco przestygły
- W tym czasie na patelnie wrzucić kawałki chleba. Obsmażyć je tak aby wchłonęły oliwę i stały się chrupiące
- Gdy uprażone chili już ostygną pociąć je w cienkie krążki – najlepiej robić to nożyczkami
- W tzw. międzyczasie ugotować makaron
- Na drugiej większej patelni rozgrzać resztę oliwy i przez pół minuty podsmażyć na niej czosnek
- Po chwili dodać pomidorki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż puszczą sok
- Gdy pomidorki zaczną na patelni więdnąć dodać makaron i nieco wody spod jego gotowania
- Makaron dobrze wymieszać z pomidorkami i ich sosem po czym dodać resztę składników – uprażone kawałki papryki, chrupki chleb i ser
- Wszystko jeszcze raz wymieszać, chwile poddusić i podawać.