Basilicata która jak w kleszczach tkwi pomiędzy Kampanią, a Apulią (z którą w starożytności razem tworzyła krainę zwaną Lucania) to jeden z najmniejszych rejonów Włoch – mieszka tu nie więcej ludzi niż w Poznaniu. Stąd Basilicata nie wykształciła własnej unikalnej kuchni. Jej tradycje kulinarne wpisują się raczej w to co oferują sąsiedzi i całe południe Włoch przez wieki zintegrowane w ramach Królestwa Włoch. W górzystej krainie brak dużych miast, wypasa się za to sporo owiec – dlatego na stołach nie brak serów owczych i jagnięciny. Basilicata nie jest zresztą całkowitym outsiderem kulinarnym. To właśnie stąd wywodzi się słynny ser Provolone i nie mniej znana kiełbasa Lucanica, które podbiły bogate, północne Włochy.
Przepisy
Polenta
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Ciamotta (Potrawka warzywna)
- Pasta all’Arrabbiata (Makaron z pomidorami na ostro)
- Pasta con Peperoni Cruschi (Makaron z chrupiącymi papryczkami)
- Strangolapreti (Kluski ze szpinakiem)
- Strascinati alla Menta (Makaron z miętą)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Agnello alla Pastora (jagnięcina pieczona z ziemniakami)
- Agnello Sott’Aceto (Jagnięcina marynowana w occie)
- Pignata (Pinata) di Pecora (Ragu jagnięce)
- Pollo alla Potentina (Potrawka z kurczaka)
Smaki
Przyprawy
- Peperoncino (chili)
- Peperone Crusco (chili)
Warzywa i owoce
- Lampascioni / Vampagioli (cebula)
- Ostropest
Produkty zbożowe i oleje
- Ferretti (makaron)
- Friselle (pieczywo)
- Pane di Matera (pieczywo)
- Panella (pieczywo)
- Strascinati (makaron)
- Triid (makaron)