M’Chalouat (Jagnięcina duszona w przyprawach)


Id al-Adha czyli Święto Ofiarowania odbywające się w trakcie pielgrzymki do Mekki to czas kiedy na arabskich stołach króluje jagnięcina – szerzej patrz Aknet. Zjadane są wszystkie części ofiarowanego na tę okoliczność zwierzęcia. Tradycją kulinarną najlepiej to ukazującą jest M’Chalout. To tunezyjski przepis wywodzący się nadmorskiego rejonu Nabul do którego używa się zarówno jagnięcego mięsa jak i podrobów. To wyjątkowo proste i aromatyczne danie serwowana zwykle w ciągu dnia.

Składniki:

– pół kg mięsa jagnięcego, pokrojonego na kawałki „na kęs”
– pół kg podrobów jagnięcych, pokrojonych na kawałki „na kęs”
– szczypta szafranu
– 100 ml wody pomarańczowej
– łyżka mielonej kurkumy
– łyżka mielonej papryki
– łyżeczka mielonego cynamonu
– sok z połówki cytryny
– 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • Na dzień przed przygotowaniem posiłku szafran uprażyć przez kilka minut na suchej patelni, zetrzeć na proszek w moździerzu i wymieszać z wodą pomarańczową.
    • Mięso i podroby doprawić kurkumą, papryką, cynamonem oraz pieprzem i solą. Całość wymieszać.
    • Dodać jeszcze oliwę i wodę pomarańczową z szafranem. Dokładnie obtoczyć w marynacie.
    • Jagnięcinę zrumienić na dużej patelni przez ok. 10 minut.
    • Dolać dwie szklanki wody i dusić trzy kwadranse bez przykrycia. W tym czasie płyn powinien się zredukować, tak aby powstał sos.
    • Podając mięso i podroby skropić cytryną.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych