Pisarei e Fasò (Kopytka z sosem z fasoli)



Pisarei e Fasò to nazwa wywodząca się z dialektu charakterystycznego dla Piacenzy. Po Włosku brzmiała by po prostu Gnocchetti con Sugo di Fagioli, co można tłumaczyć jako kopytka z sosem z fasoli. Tropy etymologiczne dla wyjaśnienia nazwy klusek Pisarei są conajmniej dwa. Po pierwsze może być to zbitka słów Piaccenza Bissa, czyli wąż z Piacenzy, bo przed pokrojeniem ciasto formuje się w długi wałek. Z drugiej strony nawiązuje do hiszpańskiego słowa pisar co oznacza nadepnąć – dla nadania kształtu kluski są bowiem wyciskane.
Jest to typowy przepis domowy, charakterystyczny dla zachodniej części Emilii, i nie ma ustalonego kanonu jego przygotowania. Poza samymi kluskami-kopytkami robionymi zwykle z połączenia mąki oraz czerstwego chleba, stała jest fasola i pomidory. Reszta to dodatki.

Składniki:

Pisarei (kluski):
– 400 gr mąki
– 150 gr bułki tartej
– 350 – 400 ml wody
– łyżeczka soli
Faso (sos):
– 500 gr ugotowanej fasoli, najlepiej borlotti (może być z puszki)
– puszka pomidorów
– 100 gr boczku, drobno posiekanego
cebula, drobno posiekana
– 2 łyżki masła
– łyżka oliwy
Parmezan do posypania

Przygotowanie:

    • Przygotować Pisarei: połączyć wszystkie składniki klusek i wyrobić z nich elastyczne ciasto. Rzucić kilka razy o blat i odstawić na godzinę.
    • Kiedy ciasto odpocznie formować je w podłużne wałki (jak na kopytka).
    • Wałki ciąć na plasterki, a poszczególne kawałki wyciskać palcem, aby uzyskać owalne krążki.
    • Pisarei ugotować w osolonej wodzie.
    • W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać masło z oliwą.
    • Lekko zrumienić boczek oraz cebulę.
    • Dodać fasolę oraz pomidory. Doprawić pieprzem i solą. Dusić jeszcze około kwadransa.
    • Na koniec sos połączyć z kluskami. Wymieszać i posypać Parmezanem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych