Mąka Graham


Graham podobnie jak mąka razowa to tzw. mąka pełnoziarniste. Chodzi o to, że do mielenia używa się zarówno bielma ziarna, w którym gromadzą się nośniki energii, oraz jego okrywy owocowo-nasiennej, czyli tzw. otrębów. W ten sposób dostaje się niezbyt czystą i dość ciemną ale za to bardzo zdrową mąkę (dużo błonnika etc.).
Nazwę swoją zawdzięcza Sylwestrowi Grahamowi XIX wiecznemu, amerykańskiemu pastorowi prezbiteriańskiemu, który pasjonował się dietetyką (istnieje nawet tzw. dieta Grahama). Był on przekonany, że pszenny chleb z mąki pełnoziarnistej jest zdrowszy i właśnie taki proces jej produkcji promował. W przeciwieństwie do mąki razowej nie upierał się jednak aby ziarno pszenicy mielić jednokrotnie. Mąka graham jest bardziej rozdrobniona niż Razowa, z tego też względu przyjmuje się że jest też mniej zanieczyszczone otrębami – jest oznaczona Typem 1850 podczas gdy mąka razowa to Typ 2000 (wyjaśnienie, patrz: mąka pszenna).
Graham to określenie zazwyczaj odnoszące się do mąki pszennej. mąkę żytnią o takich właściwościach tradycyjnie w Polsce określa się mianem mąki starogardzkiej, chociaż teraz można również spotkać Graham Żytni.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych