Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Hrus (Relisz) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Hrus (Relisz)


Hrus z arabskiego należy tłumaczyć jako miażdżony lub mielony. Jest to bowiem nazwa odnosząca się do całej gamy różnego rodzaju reliszów serwowanych m.in. w kuchni tunezyjskiej. Mogą być serwowane na ciepło lub zimno, zwykle jako przekąski lub przystawki, ew. jako dodatek do placków, którymi można je nabierać.
Hrus jest nieco podobny do Harissy, tyle że znacznie mniej w nim ostrego chili.

Składniki:

– 4 chili średnioostre (np. jalapeno)
cebula, pokrojona
– 4 ząbki czosnku
– łyżeczka soli
– 2 łyżeczki, zmielonego kminu
– 2 łyżeczki, zmielonych ziaren kolendry

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub ugnieść w moździerzu (wcześniej wygodniej jest je posiekać)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych