Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kalarepa | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kalarepa


Kalarepa (łac. Brassica oleracea var. gongylodes L.) to jedna z odmian Kapusty Warzywnej, która dość późno przebiła się w europejskiej kuchni. Znana już była w Rzymie, ale pierwsze uprawy pojawiły się w XVIII wieku, a do Polski trafiła kilka dekad później. W międzyczasie rozprzestrzeniła się także w Indiach (Knolkhol lub Nookal), szczególnie w jej południowej części oraz w Kaszmirze (Moonji), gdzie jest jednym z ważniejszych warzyw.
Ma jadalne liście, ale bardziej ceni się jej miąższ. Biały, chrupki i soczysty – siłą rzeczy przypominający nieco miąższ głąba z Kapusty Głowiastej. Przez to kalarepę nie tylko się gotuje w zupach i gulaszach, ale także dodaje do sałatek, a jej główki niekiedy też się faszeruje i np. zapieka.






Przepisy z kalarepą


Bałkany

Lički Lonac (Baranina duszona z kapustą)

Włochy

Bagna Cauda / Bagna Caôda (Sos sardelowy z warzywami)

Francja

Garbure (Zupa mięsno-warzywna)

Norwegia

Får i Kål / Fårikål (Gulasz jagnięcy z kapustą)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych