Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Ketupat | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Ketupat


Ketupat to wywodzące się z Indonezji małe paczuszki gotowanego ryżu. Powstały ponoć jako zaopatrzenie dla marynarzy. Ryż zawijało się w liście palmy kokosowej i gotowało. Tak powstawały małe paczki ryżu zabezpieczone przed psuciem przez liść palmy. Dziś jest to dość powszechna praktyka, a tak ugotowany ryż może być podawany do każdego dania. W zależności od użytego ryżu i liścia nazwa tego dodatku zmienia się: Ketupat Nasi to biały ryż w liściu palmy kokosowej, a do Ketupat Pulut (w Malezji Ketupat Daun Palas) używa się ryżu kleistego zawijanego w liście palmy.
Ketupat popularny jest w całej Azji południowo-wschodniej m.in. w Malezji i Singapurze, a także na Filipinach gdzie nosi jednak inne nazwy w zależności od regionu – Patupat, Pusô, Ta’mu.
Zobacz: Lontong, Nasi Himpit

(Poniżej film instruktażowy jak zwinąć paczuszkę do gotowania ryżu Ketupat)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych