Ommok Houria czy też po prostu Houria to prosta sałatka bazująca na marchwi. Popularna jest w krajach Afryki Północnej – do Tunezji, po Maroko. Stanowi nie tylko przystawką, ale także lekki posiłek szczególnie w środku dnia – marchwie są tylko podgotowane, a po odpowiednim schłodzeniu są dość orzeźwiające (jeszcze lepsze są ponoć dzień później). Do sałatki niektórzy dodają także jajka.
Składniki:
– pół kg marchwi pociętych na ukos w grube plastry
– łyżeczka ziaren kminu
– łyżeczka mielonej papryki
– garść siekanych liści kolendry
– ząbek czosnku, posiekany
– ser typu feta do posypania
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wodę z kminem i papryką. Blanszować w niej marchew od 5 do 15 minut – zależy od uznania, jak chrupką marchew chce się uzyskać.
- Marchew odcedzić i zahartować.
- Wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić solą oraz pieprzem.