Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Ommok Houria (Sałatka z marchwi) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Ommok Houria (Sałatka z marchwi)


Ommok Houria czy też po prostu Houria to prosta sałatka bazująca na marchwi. Popularna jest w krajach Afryki Północnej – do Tunezji, po Maroko. Stanowi nie tylko przystawką, ale także lekki posiłek szczególnie w środku dnia – marchwie są tylko podgotowane, a po odpowiednim schłodzeniu są dość orzeźwiające (jeszcze lepsze są ponoć dzień później). Do sałatki niektórzy dodają także jajka.





Składniki:

– pół kg marchwi pociętych na ukos w grube plastry
– łyżeczka ziaren kminu
– łyżeczka mielonej papryki
– garść siekanych liści kolendry
– ząbek czosnku, posiekany
– ser typu feta do posypania
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • W garnku zagotować wodę z kminem i papryką. Blanszować w niej marchew od 5 do 15 minut – zależy od uznania, jak chrupką marchew chce się uzyskać.
    • Marchew odcedzić i zahartować.
    • Wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić solą oraz pieprzem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych