Pomidory nie są zbyt popularnym składnikiem kuchni Dalekiego Wschodu. Powszechnie do duszenia dań używają ich właściwie tylko Filipińczycy – na ich zwyczaje kulinarne bardzo silny wpływ wywarli jednak Hiszpanie. Niemniej także w Indonezji i Malezji można spotkać potrawy z pomidorami. Są wśród nich dwa przepisy na kurczaka: Ayam Rebus Tajam oraz Ayam Masak Merah, czyli kurczak gotowany na czerwono, gdzie sos pomidorowy odgrywa kluczową rolę. W Malezji, skąd pochodzi to danie nie jest to jednak produkt tak tani jak w Europie. Potrawa ma więc charakter uroczysty: serwuje się ją np. z okazji Hari Raya dnia kończącego Ramadan, a na północy kraju często wchodzi w skład menu imprez weselnych.
Ayam Masak Merah swoją konstrukcją przypomina nie tylko dania kuchni śródziemnomorskiej – takie jak chociażby włoski Kurczak Marengo – ale przede wszystkim meksykański Mole Rojo de Polo. W tym przypadku wspólna jest pikantność obu dań.
Składniki:
– 6 podudzi kurczaka,
– łyżeczka mielonej kurkumy
– puszka pomidorów
– laska cynamonu
– 2 gwiazdki anyżu gwaizdkowego
– 5 ziaren kardamonu
– łyżeczka cukru
– 4 łyżki oleju
Pasta:
– 3 czerwone chili drobno posiekane
– 3 suszone, czerwone chili
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 3 szalotki, posiekane
– 2 cm imbiru, startego
Przygotowanie:
- Kurczaka oprószyć kurkumie oraz solą
- Suszone chili namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody
- Suszone chili z wodą umieścić w blenderze razem z pozostałymi składnikami pasty. Całość zmiksować.
- W woku rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron, aż się zrumieni
- Wyjąc kurczaka z woka, odlać większość oleju (powinna został 1 łyżka) ponownie rozgrzać i przez około 2 minuty smażyć na nim pastę.
- Dodać pomidory i resztę przypraw. Gdy sos zacznie się gotować dodać kurczaka i dusić go około pół godziny (jeśli będzie potrzeba dodać nieco wody)