Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Pasta all’Amatriciana / Pasta alla Gricia (Makaron z boczkiem i pomidorami) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pasta all’Amatriciana / Pasta alla Gricia (Makaron z boczkiem i pomidorami)


Ta pasta wywodząca się z leżącego w Lacjum miasteczka Amatrice pierwotnie w ogóle się tak nie nazywała i też inaczej się ją przyrządzało. W tych regionach przez wielki makaron podawało się z Guanciale (wieprzowym policzkiem) oraz posypany serem Pecorino Romano – podobny był do rzymskiego Bavette alla Carrettiera. Wówczas danie nazywało się jednak alla Gricia od nazwy miasteczka Grisciano. W XVIII wieku w Amatrice zaczęto dodawać do niej pomidory i w tej postaci makaron ten podbił Rzym. Dziś jest jedną z najsłynniejszych past na świecie, podczas gdy makaron alla Gricia pozostał produktem lokalnym znanym raczej w centrum Włoch. W Amatrice wciąż robi się go z Guanciale, ale w pozostałych częściach Włoch używa się już po prostu boczku.

Składniki:

– 350 gr makaronu bucatini lub spaghetti.
– 200 gr boczku grubo posiekanego
– 2 puszki pomidorów
cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane- 200 gr boczku
– 2 łyżki oliwy
– 100 gr tartego pecorino romano

Przygotowanie:

    • Na oliwie lekko zrumienić boczek, cebulę i czosnek.
    • Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem. Dusić około kwadransa.
    • W międzyczasie ugotować makaron al dente.
    • Sos połączyć z makaronem i dodać ser. Całość podsmażyć i zamieszać.

 
(Poniżej Bucatini all’Amatriciana w wykonaniu Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych