Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Pecorino Romano | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pecorino Romano


Wielu smakoszy jest przekonanych, że to właśnie rzymski ser jest prawdziwym pierwotnym Pecorino, przygotowywanym już w starożytności. Wiąże się to oczywiście przede wszystkim ze scentralizowanym wokół Rzymu obszarem jego pochodzenia, który został zresztą objęty ochroną regionalną DOP – poza prowincją Rzym obejmuje ona miasteczka środkowego Lacjum takie jak Rieti, Viterbo, Latina, Grosseto, Cagliari, Nuoro, Oristano i Sassari. Nie mniej od kilkudziesięciu lat największą ilość Pecorino Romano produkuje się na Sardynii, gdzie zresztą istnieje konkurencyjny Pecorino Sardo (ogromna karierę zrobił zresztą w USA). Ser ten formowany jest w duże kręgi (22 – 33 kg) i dojrzewa co najmniej 8 miesięcy. W środkowych Włoszech używa się go do ścierania zamiast Parmezanu czy Grana Padano. Jest od nich ostrzejszy w smaku.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych