Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Pietrain | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pietrain


Pietrain to belgijska (a właściwie Walońska) rasa świń wyhodowana w lata 1919-1920. Prawdopodobnie powstała przez skrzyżowanie rasy Yorkshire z rasą świń Bayeux, mając w swoim rodowodzie geny rasy Berkshire. Od 1965 roku hodowana jest też w Polsce – często stosowana do krycia takich świń jak Wielka Biała czy Biała Zwisłoucha. Jest to rasa mięsna ale niewielka. Szybko dorasta do 75 kg, później zwalnia. Ma charakterystyczne szaro-białe umaszczenie z czarnymi plamami.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych