Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Polska Owca Górska | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Polska Owca Górska


Popularna na południu kraju Polska Owca Górska jest znacznie mniejsza od swoich nizinnych krewniaczek (do 60 – 70 kg). Wyhodowana została po wojnie jako krzyżówka Cakla z trykami Fryzyjskimi – była to forma uszlachetnienia. W ten sposób Polska Owca Górska stała się następcą Cakli, kiedyś bardzo powszechnych, a dziś już prawie nie hodowanych. Jest to jednak bardziej rasa mleczno-wełnista niż mięsna.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych