Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Serwatka | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Serwatka


Serwatka to płyn pozostały po produkcji sera. W czasie tego procesu mleko zaprawione podpuszczą i nieco podgrzane zaczyna tworzyć skrzepy, które po tworzą bazę do dalszej produkcji mleka. Są one odławiane, a pozostały płyn zawierający jeszcze nieco białek mlecznych nazywa się właśnie serwatką. We Włoszech oraz Grecji służy ona do produkcji serów serwatkowych takich jak Ricotta czy też Myzithra.

FavoriteLoading Usuń z ulubionych