Kąpiel Wodna / Bain-Marie

Z technicznego punktu widzenia Bain-Marie (w Polsce znany jako Bemar) to rodzaj garnka z podwójnym dnem. Pomiędzy ścianki wlewa się wodę, która w czasie gotowania utrzymuje stabilną temperaturę, co ułatwiania przygotowanie potraw potrzebujących nie za wysoką temperaturę gotowania. Nie musi to być garnek scalony. Chodzi o płaszcz wodny – używa się więc zarówno dwóch wkładanych w siebie garnków (ew. miski lub foremki zanurzonej w gotującej się wodzie, tak jak np. w Steak and Kidney Pudding), jak podgrzewaczy, które utrzymują temperaturę potraw umieszczonych w pojemnikach (rodzaj bufetu).
Bain-Marie to jednak równocześnie nazwa techniki przyrządzania potraw, która polega właśnie na gotowaniu ich w Kąpieli Wodnej. Przygotowuje się je zarówno na gazie – od najprostszych czynności takich jak zagrzanie mleka, przez rozpuszczanie czekolady – jak i w piekarniku, gdzie wodę wlewa się do brytwanny, a do niej wstawia naczynie(a) z potrawą. W ten sposób przyrządza się m.in. pasztety i terriny.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych