Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Stinking Bishop | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Stinking Bishop


Stinking Bishop produkowany w Gloucestershire to najbardziej znany miękki brytyjski ser o ostrym aromacie. Zawdzięcza go przemywaniu skórki dojrzewających krążków Perry wytwarzanym z tutejszych gruszek odmiany Stinking Bishop. To właśnie nim, a nie drażniącemu zapachowi, zawdzięcza swoją nazwę. Metodę tę dawno temu stosowali mieszkający tu Cystersi, ale została odtworzona dopiero w 1972 roku na Laurel Farm w Dymock. Do jego produkcji używa się mleka krów rasy Gloucester niekiedy wzbogacanego mlekiem bydła fryzyjskiego.
Stinkig Bishop często porównuje się ze słynnym burgundzkim Epoisses. Jego popularność została jednak wykreowana dopiero w 2005 roku przez kreskówkę Wallace and Gromit: Zemsta królika. Od czasu zdobycia Oscara przez ten film sprzedaż sera wzrosła pięciokrotnie.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych