Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Swaledale | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Swaledale

Historia tego twardego sera sięga XI wieku. W okolicach Swalede w północnym Yorkshire (północno-wschodnia Anglia) produkcję zaczęli przybyli tu z Normandii mnisi. Pierwotnie sprzedawali go jako ser świeży lub krótko dojrzewający. Dopiero w XIX wieku komercyjni producenci wydłużyli ten proces do czterech tygodni i to wówczas pojawiła się na nim szlachetna szaroniebieska pleśń.
Najważniejszy nie jest tu jednak proces produkcji ale surowiec. Swaledale zasadniczo produkuje się bowiem z mieszanki mleka krowiego, owczego oraz koziego. Zwierzęta te są swobodnie wypasane na łąkach Swaledale, gdzie żywią się trawami i ziołami, nadającymi im charakterystyczny aromat.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych