Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Szparagi Fioletowe | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Szparagi Fioletowe


Szparagi Fioletowe czyli Asparago Viloetto to specjalność włoskiej Ligurii. Uprawia się je na tutejszej riwierze, na równinie Albenga w okolicach Savony nieopodal francuskiej granicy. Rolnicy z okolic Albengi starają się zresztą o objęcie ich produktu ochroną regionalną. Są to bowiem szparagi dość szczególne o biało-fioletowych łodygach i bardzo ograniczone w skali produkcji – w ciągu XX areał ich upraw spadł z 300 do 10 ha. A ich smak doceniła nawet brytyjska królowa – kucharze Elżbiety II zaczęli je zamawiać już w latach 90-tych. We Włoszech po obraniu twardej skórki z dolnej części łodygi szparagi je się na surowo lub po ugotowaniu ew. grillowaniu lub pieczeniu. Często towarzyszą daniom z łososia lub tuńczyka, dodawane są do risotta, albo podawane z masłem i tartym serem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych