Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Tamaryndowiec Aksamitny / Asam Keranji | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Tamaryndowiec Aksamitny / Asam Keranji


Tamaryndowiec Aksamitny (łac. Dialium indum) to rosnąca w środkowej Afryce i Azji tropikalna roślina wydająca jadalne owoce wielkości winogron. Twarda, ceimna skórka kryje słodko-kwaśny czerwony miąższ. Z tego względu ma podobne zastosowanie do popularnego w Indonezji oraz Malezji Tamarydnowca (stąd nazwa). Sprzedaje się go tutaj w formie wysuszonej oraz sproszkowanej i nazywany jest Asam Keranji. W sąsiedniej Tajlandii, gdzie obowiązuje nazwa Luk Yee, po podsuszeniu owoce traktowane są jak cukierki.
W Afryce jada się także młode listki Tamaryndowca Aksamitnego. Sam miąższ sporzywa się na surowo, a po dodaniu wody robi się z niego napój.
Substytut: Tamarydnowiec z dodatkiem cukru
Zobacz: Asam

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych