Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Texel | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Texel


Texel to holenderska rasa owiec – wywodzi się z fryzyjskiej wyspy Texel. Jest to owca mięsna, a dorosłe samce dochodzą do 130 kg wagi. Mięso jest dobrej jakości, mało tłuste i co ważne szybko przyrasta – młode jagnięta nabierają 300 gr masy dziennie. Najczęściej bite są w szóstym miesiącu życia na jagnięcinę (mają wówczas 40 – 50 kg). Wychowana do wypasów nadmorskich stała się popularna m.in. w Wielkiej Brytanii, Australii i Nowej Zelandii, a wcześniej też w Ameryce Południowej – m.in. w Urugwaju i Brazylii. W latach 80-tych introdukowano ją także w USA. Texel sprowadzana też była do Polski, gdzie nie tylko trafiała do hodowli ale także używano jej do krzyżowania – tak powstała rasa Kamieniecka.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych