Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Tomatillos / Tomato Verde / Miechunka Pomidorowa | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Tomatillos / Tomato Verde / Miechunka Pomidorowa


Tomatillos (łac. Physalis philadelphica) zwana też Tomato Verde w rzeczywistości głównie wyglądem i nazwą nawiązuje do małego, zielonego pomidora – w Polsce znana jest jako Miechunka Pomidorowa. Oba pochodzą z Ameryki, z tego samego rodzaju psiankowatych, ale zamknięte w delikatnej łupienie tomatillos przede wszystkim nie ma w sobie soczystości pomidorów. Jest również znacznie kwaśniejsze (pod tym względem przypomina niedojrzałego, zielonego pomidora), a w smaku przypomina nieco kwaskowate jabłko. Meksykanie, którzy najchętniej po nią sięgają, doceniają jednak głównie zielony kolor tomatillos, dający odpowiednią barwę przede wszystkim Mole Verde, Salsa Verde oraz Chile Verde.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych