Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Wrzosówka | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Wrzosówka


Wrzosówka to obok Cakli i Świniarki jedna z najstarszych polskich rasy owiec. Już w pierwszej połowie zaczęła być jednak wypierana przez rodzime krzyżówki większych i bardziej mięsnych Merynosów, takie ja Owca Nizinna czy też Owca Długowełnista. Już w latach 60-tych stała się rasą zagrożoną – w 1972 roku zaczęto restytucję Wrzosówek. W porównaniu z rasami, które je wyparły są właściwie dwa razy mniejsze (dorosłe mają 50 – 60 kg). Ich mięso jest bardzo cenione i przypomina nieco sarninę – jagnięcina najlepiej nadaje się do pieczenia i na grilla.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych