Smak na… Jarmuż (Październik, Tydzień 41)

Jarmuż w największym stopniu kojarzy się ze zdrową, warzywną kuchnią europejskiego południa: typowe śródziemnomorskie potrawy to zupy, takie jak toskańska Ribollita, czy też greckie duszone warzywa Chortomageira.

A jednak to roślina pokrewna kapuście i chociaż do jadłospisu wprowadzili go starożytni, świetnie przyjęła się w środku i na północy Europy. Wszystko dlatego, że jarmuż to warzywo zimowe odporna na mrozy, a jego zbiory pełną parą ruszają właśnie dopiero teraz i trwają do początku przyszłego roku.
We włoskich alpejskich wioskach zimą staje się zresztą bazą dla Zuppa di Pane e Cavolo Nero, jednogarnkowego dania, które tradycyjnie gwarantowało energię na cały zimny dzień.

Także w Niemczech jarmuż najpopularniejszy był od wczesnej jesieni, aż do lutego:
Grünkohl mit Pinkel / Mettwurst czyli jarmuż z kiełbasą, był tradycyjną potrawą jak w Bremie serwowano na lutowej uroczystość odbywającej się na cześć  rybaków wracających na morskie łowiska.

Ciekawostką pozostaje za to fakt, że Francuzi niekiedy zamieniają kapustę właśnie na jarmuż w przepisie na miejscowe gołąbki Choux Farcis

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.