Toskania

Veneto

Toskania to kraj żyzny. Stąd w tutejszej kuchni tak znaczący udział warzyw, szczególnie tych liściastych, wśród których jarmuż cavolo nero jest bardzo charakterystycznym przedstawicielem. W samych Włoszech Toskania znana jest też jako rejon uprawy fasoli –  istnieje nawet rodzima jej odmiana Toscanelli. Z połączenia tych składników rodzą się zresztą słynne na cały świat warzywne zupy Minestrone. Charakterystyczny jest też fakt, iż na dużą skalę nie uprawia się tu pszenicy durum – nie dominuje więc makaron, ale pieczywo. Toskania to jednak nie tylko kuchnia rustykalna, zamożna Florencja kojarzy się przede wszystkim ze swoimi stekami Bistecca alla Fiorentina.

Przepisy


Insalata (Sałatki)

Antipasti (Przystawki)

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)

Smaki


Pasty, Sosy i Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Alkohole