Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Anyż Gwiazdkowy / Badian Właściwy | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Anyż Gwiazdkowy / Badian Właściwy


Anyż Gwiazdkowy (łac. Illicium verum) w Polsce nazywany jest Badianem Właściwym – z perskiego badyan, co oznacza właśnie anyż. Wywodzi się z Azji południowo-wschodniej – z pogranicza Wietnamu oraz Chin. Nie jest spokrewniony ze znanym w Europie i na Bliskim Wschodzie Anyżkiem, ale podobnie jak on zawiera Anethol nadający mu charakterystyczny aromat. W Europie używa się go podobnie do anyżku, czyli przede wszystkim do aromatyzowania alkoholi. Na dalekim wschodzie częściej dodawany jest do jedzenia. Jako składnik przyprawy Pięć Smaków trafia do wielu dań kuchni chińskiej, a w Wietnamie aromatem wzbogaca zupę Pho. Używany jest też do dań kuchni Indyjskiej, Malajskiej i Indonezyjskich.

FavoriteLoading Usuń z ulubionych