Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Bacio di Satana / Pallina di Fantozzi | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bacio di Satana / Pallina di Fantozzi


Bacio di Satana, czyli pocałunek szatana, to tradycyjna odmiana chili wywodząca się z Włoch – tzw. Peperoncini Picante. Jest to odmiana Papryki Rocznej (łac. Capsicum annum) o niewielkich okrągłych owocach – stąd nazwa Pallina di Fantozzi czyli piłka Fantozziego (Fatnozzi to książkowy i filmowy, archetypiczny bohater, przedstawiciel włoskiej niższej klasy średniej). W Polsce tego typu kształt określany jest mianem Papryki Czereśniowej. Są one dość pikantne – według skali Scovilla od 40.000 do 70.000 – a Włosi zazwyczaj używają ich do nadziewania serem (Mozzarellą) oraz Anchovis.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych