Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Bakłażan Afrykański / Gboma | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bakłażan Afrykański / Gboma


Bakłażan Afrykański (łac. Solanum macrocarpon) często utożsamiany jest z Bakłażanem Etiopskim. Tymczasem to po prostu dość podobna odmiana bakłażana – również przypomina nieco pomidora. Uprawia się go w Afryce zachodniej: Gboma to nazwa miasta w Liberii skąd są eksportowane m.in. do Francji. Uprawy przyjęły się jednak także w Azji południowo-wschodnie oraz Surinamie, skąd jest eksportowany do USA.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych