Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Bakłażan Etiopski / Turecka Pomarańcza / Nakati | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bakłażan Etiopski / Turecka Pomarańcza / Nakati


Bakłażan Etiopski (łac. Solanum aethiopicum) zwany jest też Jajkiem Ogrodowym lub Pseudo-pomidorem. Ta ostatnia nazwa odnosi się do jego wyglądu – owoc o średnicy od 2 do 5 cm to coś pomiędzy pomidorem a bakłażanem (kształt ma równie zróżnicowany co pomidor). Kolor najczęściej ma pomarańczowy, zbiera się go jednak jeszcze jak jest żółty. Generalnie uprawiany jest w zachodniej Afryce – ze względu na ciepłolubność w Europie przyjął się tylko na południu Włoch, a także w Turcji (najbardziej znana jest jego odmiana nazywana Tureckim Bakłażanem czy też Turecką Pomarańczą). Bakłażan etiopski ma zróżnicowany smak – od słodkiego, aż po gorzki – a jada się nie tylko owoce, ale także liście.
Zobacz: Jilo

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych