Linguine alla Vongole (Linguine z małżami wenus)


Linguine to makaron zwykle serwowany z owocami morza, tak jak Linguine alla vongole czyli z podsmażanymi małżami wenus przez Włochów zwanych właśnie vongole. To jedne z najpopularniejszych tutejszych małży. Szczególnie na południu kraju, w Kampanii skąd pochodzi zarówno sam makaron, jak i powyższy przepis. Do tak przygotowanych muszli nie trzeba zresztą dodawać linguine równie często używa się bardziej popularne spaghetti.

Składniki:

– dwie garście (ok. 200 gr) vongole,
– porcja ok 150 gr linguine,
– posiekany ząbek czosnku,
– kilka anchovis,
– papryczka chili posiekana,
– garść pietruszki,
– 100 gr pomidorków koktajlowych, pokrojonych
– 50 ml białego wina,
oliwa.

Przygotowanie:

    • Na patelni rozgrzać 1 – 2 łyżki oliwy. Przez minutę podsmażać na niej czosnek, chili i anchovis.
    • Dodać vognole i pietruszkę. Zamieszać dolać wino i przykryć. Dusić około 5 minut.
    • W międzyczasie makaron ugotować al dente.
    • Do vognole dodać pomidorki, smażyć 1 – 2 minuy.
    • Dodać makaron, zamieszać, chwilę poddusić (można skropić cytryną) i podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych