Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Barramundi | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Barramundi


Barramundi zwany niekiedy Azjatyckim lub Australijskim Seabassem to drapieżna ryba występująca na całym obszarze Indo-Pacyficznym. Szczególnie popularna jest w kuchni tajskiej – tutejsza nazwa to Pla Kapong, ale niekiedy używa się nazwy Seabass, a nawet zupełnie nieuprawnionej Snapper (szczególnie ze względu na anglosaskich turystów, którzy ryby te dobrze znają) – indyjskiej, a przede wszystkim australijskiej (Barramundi to nazwa wywodząca się z języka Aborygenów). Dorasta do 1,2 m i osiąga około 60 kg wagi. Coraz rzadziej Barramundi pochodzi z żywych połowów, a coraz części z farm – najwięcej jest ich w Australii oraz Azji Południowo Wschodniej, ale hodowle także są w USA, a nawet w Polsce.
Jest to jedna z najwyżej cenionych ryb na świecie – m.in. w 2010 r. USA otrzymała tytuł Best Sea Food Choice 2010. Ma zwarte soczyste mięso i duże łatwo usuwalne ości. Australijczycy zazwyczaj pieką lub Barramundi, podczas gdy w Tajlandii popularne jest gotowane na parze. Niekiedy jest mylona z Okoniem Nilowym.
Ciekawostką jest, że Barramundi to zmiennopłciowy obojniak – jadane młode okazy to samce.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych