Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Bel Paese | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bel Paese


Bel Paese to jeden z najmłodszych włoskich serów. Powstał dopiero na początku XX wieku, a jego twórcami byli Galbani, rodzina lombardzkich mleczarzy. Jego poetycka nazwa w tłumaczeniu to piękny kraj, a posługiwali się nią tacy literaci jak Dante czy Petrarca. Takie było przesłanie autorów sera. Chodziło o oddanie piękna Włoch – italscy imigranci często używają określenia Bel Paese w odniesieniu do swojego starego kraju. Jest to jeden z niewielu dojrzałych serów wytwarzanych z mleka pełnotłustego – zawiera około 50 proc. tłuszczu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych