Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Broccoletti / Broccolini | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Broccoletti / Broccolini


Zdefiniowanie tego czym jest roślina, którą Włosi nazywają Broccolini nie jest proste. Z jednej strony w ten sposób określa się Cime di Rapa (tzw. rzepę brokułową), co jest chyba najbardziej prawdopodobną wersją, a z drugiej wskazuje się na krzyżówka pomiędzy brokułem włoskim, a chińskim. Niekiedy w ten sposób określa się też tzw. kapustę polną. Wspólną cechą tej wersji rośliny, którą zazwyczaj można dostać w sklepach i na targowiskach jest wygląd rośliny – sporo większe i grubsze od szpinaku liście rosnące w luźnych kępach z drobnymi zielonymi kwiatami, podobnymi do brokułów (Broccoletti to zdrobnienie nazwy brokuł).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych