Chablis

Chablis to chyba najsłynniejsze białe wino na świecie. Jego produkcję z winogorn szczepu Chardonay już w XII zaczęli Cystersi z okolic burgundzkiego miasteczka Chablis. Bliskość Paryża do którego spławiano beczki z winem Sekwaną szybko przyspożyłą mu sławy. Anglicy zaczęli się nim interesować pod koniec XVII. Prawdziwym szlagierem eksportowym Chablis stało się w XIX, kiedy to Chardonay uprawiano na 43 tys. hektarów. Epidemia filoksery, dwie wojny i kryzys zdziesiątkowały jednak uprawy – w 1945 winorośł uprawiało się na 500 ha, a dziś na 4 tys. ha. Od 1938 roku rejon Chablis został objety AOC. Apelacje rozszerzono w 1943, ale objęła ona Petit Chablis.


Te białe wino dzieli się bowiem na cztery rodzaje:
Chablis Grand Cru jest  wytwarzane w zaledwie 7 winnicach (klimatach) rozłożonych na jednej działce o łącznej powierzchni 98 ha – Bougros, Preuses, Vaudesir, Grenouilles, Valmur, Les Cios i Blanchot.
Chablis Premier Cru, to drugie w kolejności wino produkuje się już na znacznie bardziej rozproszonym obszarze 749 ha.
Chablis, które stanowi trzon tutejszych białych win – stanowi ono 70 proc. wszystkich Chablis
Petit Chablis wytwarza się w 9 gminach. Jak przekonują winiarze wbrew nazwie nie jest ono pośledniejszą wersją Chablis ale raczej bardziej delikatną (Petit nie należy tu wprost odczytywać jako mały, ale drobny, delikatny) – w rzeczywistości raczej chodziło o to, że jest to apelacja dodana do startego Chablis. Jest to zresztą wino dużo rzadsze od samego Chablis, bo winorośl potrzebna do jego produkcji jest uprawiana na obszarze siedmiokrotnie mniejszym.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych