To najlepiej wypromowane wino na świecie produkowane jest na granicy Burgundii, która za nic się do niego nie przyznaje (ze względu na renomę własnych burgundów), a doliny Rodanu. W Baujolais uprawia się wysoko wydajne winogrona szczepu Gamay już w średniowieczu wytępione w Burgundii za ich lichą jakość.
W świecie najbardziej rozpoznawalne jest młode październikowe wino Beaujolais Nouveu, sam okrąg winny ma jednak bardziej wyrafinowany podział. Genralną zasadą jest, iż bardziej im bliżej Burgundii i Macon tym wino lepsze, a im bliżej doliny Rodanu i Lionu tym gorsze. Tak więc zaczynając od północy wyróżnia się następujące AOC:
– Cru de Beaujolais – najlepsze wina regionu stanowiące 25 proc. upraw. Jest wytwarzane w 10 cru, a najsłynniejszy z nich to Moulin-a-Vent. Pozostałe to Brouilly, Cote de Brouilly, Regnie, Morgon, Chiroubles, Fleuire, Chenas, Julienas i St.-Amour.
– Beaujolais-Villages – w środku regionu 38 gmin ma prawo dodawać do nazwy apelacji określenie Village. Co ciekawe tego drugiego pod względem jakości rodzaju Beaujolais produkuje się nawet minimalnie mniej niż samego Cru.
– Beaujolais i Beaujolais Superieur stanowią połowę produkcji wina w Beaujolais i są uprawiane prawie wyłącznie na południu tego regionu.
W Beaujolais poza czerwony Gamay uprawie się także białe Chardonnay i nich produkuje białe wino.