Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Cacahuazintle | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Cacahuazintle


Cacahuazintle to jedna z meksykańskich odmian kukurydzy. Charakteryzuje się dużymi kolbami i dużymi białymi ziarnami delikatniejszymi od tradycyjnych. Jada się je zwykle po ugotowaniu z dodatkiem np. kwasku cytrynowego. Jest to tzw. proces nixtamalizacji w czasie którego nie tylko mięknie ziarno, ale także oddzielają się łuski. W tej formie Cacahuazintle (ang. White Bean) jest dostępna na całym świecie w puszkach – po angielsku tak przetworzoną kukurydzę określa się jako Hominy, dotyczy to również klasycznej, żółtej kukurydzy.
Cacahuazintle dodaje się do wielu potraw – daniom podobnie jak fasola towarzyszy jako dodatek – największą rolę odgrywa jest Pozole. Zupa wieprzowo-kukurydziana traktowana przez Meksykanów jako danie narodowe.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych