Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Chapulines | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Chapulines


W języku Nahuatl używanym przez prekolumbijskich Indian zamieszkujących tereny Meksyku słowo Chapolin (Chapolimeh w liczbie mnogiej) oznaczało żyjącego tu szarańczaka podobnego do konika polnego. Nazwę przejęli Hiszpanie, przekształcając ją nieco w Chapulines. Owady znane są głównie jako specyficzna forma przekąski. Szarańczaki po zamarynowaniu w soku z limonki, czosnku i soli smaży się na dużych patelniach zwanych Comal – dla zaostrzenia smaku doprawia się je chili. Z tego rodzaju dania słynie przede wszystkim rejon Oaxaca.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych