Cherry / Papryka Czereśniowa / Cseresznye Szentesi


Chilli Cherry czyli papryczki wiśniowe (a w Polsce nazywane raczej Papryczkami Czereśniowymi) to cała paleta odmian tzw. Papryki Rocznej (łac. Capsicum Annum). Różnią się co do koloru (chociaż zwykle są czerwone) oraz smaku, ale cechą wspólną są niewielkie okrągłe owoce o średnicy od 2 do 5 cm.
Najbardziej klasyczną, przez anglików nazywaną po prostu Cherry, to odmiana sprowadzona w 1795 z tzw. Indii Zachodnich czyli Ameryki Środkowej. Jest ona niezbyt ostra (od 500 do 3.500 pkt. skali Scovilla). W Europie, a także USA stała się bazą do dalszych eksperymentów – krzyżowaną ją przede wszystkim z odmianą F1. We Włoszech znana jest np. Cherry Diamentowa, a na Węgrzech Cseresznye Szentesi. Dość specyficzne jest łagodne Cherry Czekoladowe – na Węgrzech znane jako Cseresznye Barna – które owoce w czasie dojrzewania zyskują nieco brązowy kolor.
Są jednak także całkowicie naturalne odmiany tej papryki, a wśród nich brazylijska Beslers Cherry (od nazwiska niemieckiego, XVII wiecznego botanika Basilusa Beslera), o wyjątkowo małych owocach. Jest ona przy tym dość ostra (20.000 – 40.000 pkt. skali Scovilla).
Wszystkie odmiany Cherry zazwyczaj używane są jako dodatek do sałatek, zup czy sosów. Nie mniej często się je jednak suszy, a przede wszystkim marynuje.
Jako Cherry niekiedy uznaje się także włoską, okrągłą papryczkę Bacio di Satana.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych