Minina (Nadziewana zapiekanka jajeczna)


Minina to tradycja kulinarna tunezyjskich Żydów. Rodzaj nadziewanego jajecznego ciasta serwowanego na specjalne okazje: zaręczyny, ślub czy bar micwę. W podstawowej wersji nadzienie składa się z warzyw, wzbogaca się je też mięsem i bakaliami – np. pistacjami. Im była bogatsza lepiej świadczyło to o statusie materialnym gospodarzy. Mininę tradycyjnie serwuje się w towarzystwie drobnych przekąsek nazywanych tutaj Kemia oraz figowej wódki Boukha. Zwyczajem jest, że posiłek rozpoczyna najstarszy spośród uczestników, zapraszając do niego pozostałych. Cały rytuał Minina od Żydów przejęli także Arabowie – dla nich potrawa ta jest właściwie rodzajem popularnej tunezyjskiej zapiekanki Tagine.

Składniki:

– 10 jajek
– 700 gr mięsa kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
– duża cebula, drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 50 gr pistacji
– 4 kromki chleba
– szczypta szafranu
– szczypta mielonego kminu
– szczypta mielonego ziela angielskiego
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Ugotować na twardo 3 jajka, po czym je posiekać
    • Na patelni rozgrzać oliwą i zrumienić na niej cebulę, czosnek oraz kurczaka.
    • W małym rondelku zagotować kilka łyżek wody, wrzucić szafran i gotować ok 5 minut.
    • Szafran razem z płynem dodać do mięsa. Całość dusić jeszcze kilka minut.
    • W międzyczasie kromki chleba namoczyć w mleku, po czym odcisnąć i porwać na kawałki.
    • Do kurczaka dodać posiekane jajka na twardo, chleb, pistacje, kmin i ziele angielskie. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
    • Pozostałych 7 jajek rozbić, rozbełtać i połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszać.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Masę jajeczną z dodatkami wlać do wysmarowanej oliwą brytwanny (kształt dowolny). Zapiekać ok. trzech kwadransów.
    • Mininę podawać pociętą na kawałki.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych