Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Cuitlacoche / Huitlacoche | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Cuitlacoche / Huitlacoche


Cuitlacoche lub Huitlacoche to ceniony w Meksyku grzyb pasożytniczy znany w Polsce jako Głownia Kukurydzy (łac. Ustilago maydis (D.C.) Corda). Jak wskazuje nazwa gnieździ się na kolbach kukurydzy. Jako przysmak traktowane były już przez Azteków – nazywane są też meksykańskimi truflami. Do dziś zbiera się jeszcze niedojrzałe grzyby (z wiekiem robią się suche) które trafiają do zupa, a także jako nadzienie do Tacos, Tamales czy też Quesadilli.

FavoriteLoading Usuń z ulubionych