Serca


Serca nie są tak popularnymi podrobami jak wątróbka, bo to czysty mięsień i jako taki po ścięciu białek w wysokiej temperaturze robi dość twardy– zdecydowanie ustępuje delikatności wątróbki. Dlatego zazwyczaj poddaje się je długiemu duszeniu.
Nie mniej mają one w Polsce spore tradycje kulinarne – zazwyczaj się je dusi lub gotuje. Podobnie prosto przyrządzone serca jadane są np. w Ameryce południowej: w Meksyku smaży się je lub gotuje w bulionie, a Brazylijczycy grillują je na rożnach. Bardziej zaawansowane przepisy można spotkać za to w innych krajach środkowej Europy: w Szwabii serwuje się tzw. Herzgulasch czyli gulasz z serc, a w Austrii robi się Beuschel czyli rodzaj ragout z serc oraz płucek cielęcych. Serca trafiają też do wyrobów masarskich, takich jak chociażby szkockie Haggis, a Węgrzy używają ich do podrobowych kiełbasek Disznósajt.
Serca mają też istotne miejsce w kuchni dalekiego wschodu. Jada się zazwyczaj serca drobiowe, wołowe oraz wieprzowe, a bardziej cenione są cielęce i jagnięce.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych