Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Dunlop | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Dunlop

Ser ze szkockiego miasteczka Dunlop karierę zaczął jeszcze w XVIII wieku. Jego autorką była Barbara Gilmour, która jako pierwsza w Szkocji zrobiła ser z tzw. słodkiego, czyli nieodtłuszczonego mleka (pochodzącego od krów rasy Ayrshire). Przepis ten szybko rozpropagowała i już w połowie XIX wieku był to najpopularniejszy ser szkocki, produkowany na małych farmach. W czasie II Wojny Światowej wytwórstwo regionalne jednak zanikło i do dziś pozostało kilku większych producentów z działającym w Ayrshire West Clerkland Farm na czele. Do dziś jest jednak ceniony nie mniej niż angielski Gloucester. Jest przy tym nieco podobny do Cheddara i w podobny sposób produkowany.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych