Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Dynia Figolistna / Dynia Syjamska | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Dynia Figolistna / Dynia Syjamska


Dynia Figolistna (łac. Cucurbita ficifolia Bouche) nazwę swoją zawdzięcza liściom podobnym do Figowca (Fikusa), a uprawiana była przez Środkowoamerykańskich Indian ponad 5.000 lat temu. Rośnie raczej na terenach wyżynnych, a owoce osiągją 50 cm średnicy i mają marmurkową lub marmurkowo-zieloną. Na popularności zyskała m.in. w Azji Południowo-Wschodniej, przez co nazywana jest niekiedy Dynią Syjamską lub Dynią Tajską. Ma nieco włóknisty miąższ i jest jadana jak każda inna dynia, z owoców wytwarza się też napoje (m.in. alkohol), do sałatek trafiają młode kiełki, kwiaty i liście, a z pestek Meksykanie robią słodycze.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych