Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Escavèche | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Escavèche

Escavèche to specjalność Walonii, przede wszystkim Sud-Hainaut oraz Namur. Związany jest głównie z okolicą Chimay (znanym z sera i piwa). Są to marynowane w occie ryby, zwłaszcza węgorze, chociaż używa się większość drapieżnych ryb słodkowodnych. Tradycję przygotowania Escavèche do Belgii przywieźli Hiszpanie, którzy w XVI i XVII wieku władali tzw. Niderlandami Południowymi – w hiszpańskiej kuchni obowiązuje nazwa Escabeche. Był to rodzaj marynaty zabierany w długie zamorskie podróże.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych