Flamiche czy też Flamique to rodzaj tarty popularnej na francusko–belgijskim pograniczu. W Pikardi oraz Pas-de-Calais farsz zazwyczaj bazuje na porach, a w rejonie ujścia do morza Sommy (m.in. w Abbeville) dodaje się do niej także Łososia. Nieco inny jest sposób podawania Flamiche, po drugiej strony granicy. W Belgii związany jest głównie z miasteczkiem Dinant, w okolicach Namur, gdzie placek wzbogaca się serem typu Boulette, mieszanym z jajami. Na straży receptury już od 1956 stoi bractwo Confrérie des Quarteniers de la Flamiche Dinantaise. Flamiche robi się zarówno odkryty jak i przykryty dodatkową warstwą ciasta.
Co ciekawe Flamiche swojej nazwy nie wywodzi od Flandrii (flemish to określenie na język flamandzki) ale od flamme czyli ogień – ciasto jadło się prosto z pieca zapijając piwem.
Składniki:
Ciasto:
– 300 gr mąki pszennej
– 150 gr masła
– 4 łyżki wody
– szczypta soli
Farsz:
– 3 pory, pokrojone w plasterki
– 250 ml tłustej śmietany
– 2 jaja
– 2 łyżki masła
– 200 gr sera maroiles, ew. innego pokrojonego w plasterki lub utartego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto, tak aby powstałą gładka masa. Zawinąć w folię i na godzinę odstawić do lodówki.
- Przygotować farsz: na patelni roztopić masło, dodać pory, posoli i dusić około 10 minut.
- Wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać nieco soli oraz pieprz.
- Pory zdjąć z ognia i wymieszać z masą śmietanowo-jajeczną.
- Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
- Ciasto rozwałkować na placek i wyścielić nim natartą masłem okrągłą formę do tart, aż po brzeg – cisto wystające poza formę odciąć. Ciasto można zapiec 10 minut jeszcze przed włożeniem farszu (wówczas środek trzeba czymś obciążyć – jak na filmie).
- Farsz ułożyć na cieście, a na nim ułożyć plastry sera.
- Zapiekać około pół godziny.