Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Gelbvieh | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Gelbvieh


Gelbvieh czyli złota krowa to rasa wyselekcjonowana we Frankonii na przełomie XVIII i XIX wieku (już wówczas była to część Bawarii). Była to krowa uniwersalna – do pracy, dając mleko i na rzeź – a przy tym niewymagająca. Stąd szybko zdobyła popularność w Europie (m.in. Hiszpanii i Wielkiej Brytanii), w Ameryce, a także południowej Afryce i Australii. Ze względu na swoje pierwotne przeznaczenie Gelbvieh jest krową bardzo mocną o chudym mięsie – ma bardzo wysoki udział mięsistego antrykota liczonego na 100 kg całej wołowiny. Stąd często używany jest do krzyżowania różnych ras.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych